Conservation: Brokerhof on Appelbaum

“I was a bit sceptical … Yet, I must admit that my impression was changed … I got sucked into the book and have become quite enthusiastic about what I read.”

Eind 2007 verscheen Conservation treatment methodology, geschreven door Barbara Appelbaum, een bekende Amerikaanse conserveringswetenschapper. In haar boek presenteert zij een methode of model in acht stappen waarmee een restaurator een weloverwogen en beargumenteerd restauratie- of behandelingsplan kan opstellen voor elk soort object, ongeacht het of de techniek.

Agnes Brokerhof, senior onderzoeker bij het ICN, is vorig jaar door het tijdschrift Studies in Conservation gevraagd om een recensie, die onlangs is gepubliceerd.

Na het lezen van de inleiding bespeurt ze bij zichzelf toch enige bedenkingen over het door Appelbaum ontwikkelde beslissingsmodel, maar al verder lezend groeit haar enthousiasme. Haar eindconclusie: dit boek is een waardevolle aanvulling en een must-read voor elke conserveringsspecialist.  Met name ook omdat Appelbaum bij het nemen van een beslissing niet alleen kijkt naar de materiële aspecten van een object, maar ook naar de immateriële aspecten, en deze op een logische manier met elkaar weet te verbinden.

Uiteraard zijn zowel boek als tijdschrift aanwezig in het ICN Informatiecentrum. En blijkbaar is niet alleen Agnes Brokerhof enthousiast over dit boek: onze twee bibliotheekexemplaren zijn vanaf binnenkomst constant uitgeleend.

Conservation treatment methodology | Barbara Appelbaum.
Oxford : Butterworth-Heinemann, 2007
ISBN 978-0-7506-8274-9

Conservation treatment methodology | reviewed by Agnes W. Brokerhof
Studies in conservation – Vol. 54, no. 4 (2009). – p. 283-285. – Notes and reviews

Dit is het eerste blogbericht van het ICN Informatiecentrum  voor de Collectiewijzer.  Met onze bijdragen aan dit blog hopen wij jullie beter op de hoogte te kunnen houden van interessante ontwikkelingen binnen het ICN Informatiecentrum. Aanvullingen, opmerkingen en suggesties ter verbetering zijn welkom.

ICN Informatiecentrum
Cor Mulders
info@icn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *