'Kind aan de ketting' als gemeenschappelijk erfgoed

Voor de tentoonstelling ‘Kind aan de ketting’ van het NiNsee worden in het kader van Gemeenschappelijk Cultureel Erfgoed () plannen gemaakt om de tentoonstelling als leertraject naar Suriname te laten reizen.

Idee is om de tentoonstelling naar het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam in Paramaribo te brengen met daaraan gekoppeld een leertraject voor museummedewerkers in Suriname waarbij behoud en beheer, projectmanagement en educatie aan de orde komen. Kennisdelen en capaciteitsopbouw gaat zo gepaard aan een concreet doel: een belangrijk onderwerp uit het gemeenschappelijk erfgoed van Suriname en Nederland voor een nieuwe generatie jongeren toegankelijk te maken.

De drijvende krachten achter dit idee zijn Aspha Bijnaar (onderzoeker bij NiNsee) en Dineke Stam (zelfstandig ondernemer van Intercultural Museum and Heritage Projects). Ook Jaap de Groote, de vormgever van de tentoonstelling, denkt mee over hoe dit project vorm kan krijgen.

In dit nieuwe project staat Learning by doing centraal. Door te werken aan het projectdoel worden kennis en vaardigheden geleerd. Kennisuitwisseling over technieken om tentoonstellingen te maken met de juiste zorg voor de objecten, de educatie bij de tentoonstelling te organiseren, publiciteit te genereren en zo bezoek er naar de tentoonstelling te trekken krijgen zo doende concreet vorm.

Voor de bezoekers geeft de tentoonstelling een levendig beeld van een belangrijk aspect van het slavernijverleden en de erfenissen daarvan in het heden. De schrijnende voorbeelden van hedendaagse kindslavernij zetten bezoekers aan het denken over de impact van en maken bewust over de noodzaak om niet onverschillig te blijven. Ook Yolanthe Cabau van Kasbergen van Stop Kindermisbruik bezocht de tentoonstelling Slavernij is een belangrijk aspect van het gemeenschappelijk erfgoed van Suriname en Nederland. In de culturele identiteit van Suriname en van Surinaamse-Nederlanders is dit verleden enorm invloedrijk. Ook immaterieel erfgoed komt in de tentoonstelling aan de orde. Bijvoorbeeld in de vorm van de tv fragmenten uit de Miss Keti Koti verkiezing, waarin Surinaamse kinderen het slavernijverleden in liedjes en odo’s verbeelden.

Voor docenten en leerlingen geeft de expositie en het lesmateriaal een gedegen en toch niet té zware introductie op het slavernijverleden. Het perspectief en de stem van kinderen staat centraal.
De ervaringen binnen het Ninsee met de expositie zijn uitstekend. De reacties op de expositie zeer lovend en het aantal schoolklassen en normale bezoekers dat de tentoonstelling bezocht is nog nooit zo hoog geweest in de geschiedenis van het NiNsee.

De sectie Culturen van de NMV organiseert op vrijdag 19 februari een tentoonstellingsanalyse van ‘Kind aan de ketting’ en van ‘De kunst van het overleven – Marroncultuur in Suriname’ in het Tropenmuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *