Culturele noodhulp Haïti?

Nu de humanitaire hulp voor na de aardbeving op gang is gekomen wordt er ook andere hulp geboden. Vanmorgen hoorde ik bijvoorbeeld op de radio dat BNN gaat helpen de radiostations opnieuw op te bouwen met kennis en technische apparatuur. Het van het Prins Clausfonds wil samen met o.a. Blue Shield de culturele noodhulp gaan opzetten.

De NRC meldt dat het museum Centre d’Art in Port au Prince is ingestort en dat als bulldozers puin gaan verwijderen er kunstschatten verloren gaan, naast museumstukken bijvoorbeeld ook 18e eeuwse manuscripten uit bibliotheken en muurschilderingen van kerken. Het Prins Claus Fonds ziet culturele noodhulp als essentieel. Volgens Eléonore de Merode, programmacoördinator Cultural Emergency Response, is het redden en restaureren van cultureel in noodgebieden belangrijk voor herstel van menselijke waardigheid. “Als het weg is, hebben de mensen geen fundament om hun bestaan op te herbouwen.”

Hoe kunnen wij – de Nederlandse erfgoedprofessionals – bijdragen aan het redden van de cultuurschatten van Haïti? Wanneer is daarvoor het juiste moment? En welke randvoorwaarden moeten daarvoor aanwezig zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *