De Collectie van het ICN

Het Instituut Nederland (ICN) beheert een kunstcollectie van ongeveer 100.000 objecten. Een deel van deze kunstwerken is uitgeleend aan musea, openbare gebouwen en Nederlandse ambassades in het buitenland. Het andere deel is opgeslagen in de depots van het in Rijswijk.

De herkomst van de is complex en varieert van rijksaankopen uit de vorige eeuw, schenkingen en legaten, kunstwerken die zijn teruggehaald uit Duitsland na de Tweede Wereldoorlog) en werken die door de van de Contraprestatie en de Beeldende Kunstenaarsregeling (1949-1987) in bezit van het rijk zijn gekomen.

De is divers van samenstelling. De collectie is te verdelen in beeldende kunst en toegepaste kunst. De helft van de is beeldende kunst. Hierbinnen onderscheiden we  oude schilderkunst (4000 schilderijen) en moderne schilderkunst (6600 schilderijen), oud en modern werk op papier (39500 tekeningen en grafiek), beeldhouwkunst (3500 objecten) en overigen (3300 stuks). Binnen de toegepaste kunst onderscheiden we glas (3200 voorwerpen), keramiek (8800 voorwerpen), meubelen (5000 stuks), sieraden (800 stuks) en textiel (130 voorwerpen).

De wordt gebruikt voor de aankleding van openbare gebouwen en voor tijdelijke en permanente tentoonstellingen in het binnen- en buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *