RKD neemt eerste geïllustreerde Iconclass 2100 Browser in gebruik

Op 10 november is door André van de Waal (zoon van Iconclass-grondlegger Henri van de Waal) de Iconclass 2100 Browser gelanceerd, met de bijbehorende nieuwe Iconclass website.

In de nieuwe kan op Google-achtige wijze, met meerdere trefwoorden en notaties, gezocht worden. Ook wordt beeldmateriaal uit de RKDimages getoond.

Iconclass is een hiërarchisch geordend kunsthistorisch waarmee afbeeldingen op onderwerpscode kunnen worden gerangschikt. Museummedewerkers, onderzoekers en documentalisten, werkzaam in het kunsthistorisch veld in binnen- en buitenland gebruiken Iconclass om voorstellingen van kunstwerken te beschrijven of om op onderwerp te zoeken.

Iconclass werd in de jaren vijftig ontwikkeld door de Leidse kunsthistoricus Henri van de Waal (1910-1972). Sinds 2006 is het RKD verantwoordelijk voor het beheer en de verdere ontwikkeling van het systeem. Het RKD werkt momenteel aan de mogelijkheid om Iconclass voor het beschrijven van kunstwerken te integreren in eigen databases.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *