Gloeilamp in de ban

De Europese Unie heeft ingestemd met het verkoopverbod  op gloeilampen. Over een periode van drie jaar, die begon op 1 september 2009, verdwijnt de oude vertrouwde gloeilamp uit de winkels.

De meeste typen halogeenverlichting blijven tot 2016 toegestaan, maar halogeen en spaarlampen van slechte kwaliteit moeten in die tijd ook verdwijnen, zodat er alleen hoogwaardige en efficiënte lichtbronnen overblijven.

Voor de functionele aanlichting van objecten in musea hoeft het verdwijnen van de gloeilamp geen probleem te zijn. Het gebruik van efficientere lichtbronnen kan tot grote kostenbesparing leiden. Spaarlampen zijn waarschijnlijk niet de meest geschikte vervangers, maar de ontwikkelingen met bijvoorbeeld ledverlichting gaan snel en zijn interessant.

Voor historische interieurs, waar armaturen worden gebruikt uit de tijd dat er alleen gloeilampen bestonden, kan het vinden van een geschikte vervanger echter wel een probleem zijn. Bovendien wordt de sfeer in de ruimte ook in hoge mate bepaald door het warme van de gloeilamp.

De deadline voor de 100-watt gloeilampen is inmiddels verstreken, maar dat is waarschijnlijk niet de meest dwingende. De deadline voor de lagere wattages met speciale kleur en vormgeving gaat op den duur mogelijk wel een probleem vormen als er geen volwaardige vervangers worden geleverd. Misschien moet voor die lampen worden overwogen een voorraadje in te slaan.

Zie ook de -Verlichting in musea en expositieruimten’.

Inlichtingen: Agnes Brokerhof, senior onderzoeker en programmamanager CRM, agnes.brokerhof@icn.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *