Verantwoord kleurgebruik: Westfries groen

kaart van west frieslandNa een uitvoerige uiteenzetting over de topografie en de geologische geschiedenis van het gebied West Friesland, dat ligt in de kop van Noord Holland en zich uitstrekt tussen ongeveer Alkmaar en Enkhuizen, maakte Hans van Kampen een aanvang met zijn verhaal over afwerkingen en het kleurgebruik van gebouwen in dit gebied. Van Kampen laat de aanwezigen van het (okt 2007) zien en horen dat hij een meester is in het aaneensmeden van onderzoeksresultaten, anekdotes, overleveringen en eigen ervaringen tot één verhaal.
 
Kleurige wetenswaardighedenmolenkaart
Van Kampen verhaalt onder meer over de afwerking van houtwerk in de 14e eeuw met reuzel of andere dierlijke vetten, over een kruydboeck met recepten van de abdij van Egmond, over houtmolens die allen hun eigen maalden, over de naamgeving van een pigment, over Hildegard von Bingen, die de groen tot heilige verkoos en over uiteenlopende betekenissen van de groen.
 
Bremer- en spaansgroenKleurengrafiek (c) Hans van Kampen
Echter, het grootste gedeelte van zijn bijdrage besteedt hij aan de kleuren Bremergroen en Spaansgroen: de bestanddelen, de bereiding van de kleuren en de juiste toepassingen van deze kleuren bij geveltimmerwerk en in het interieur. Hij toont een interessant overzicht van de kleuren en die tussen 1600 en 1950 in gebruik waren. Op het overzicht is te zien dat Spaansgroen al vanaf de zeventiende eeuw tot en met het eerste kwart van de negentiende eeuw veelvuldig toegepast werd in West Friesland. Ook gaat hij in op de experimenten die met deze groenen zijn uitgevoerd door ondermeer ammonia of gekookte of rauwe lijnolie toe te voegen.
 
Meer licht in West-Friesland
Van Kampen besluit zijn bijdrage met het thema licht en de wijze waarop wij kleuren ervaren. Hij gaat in op de lichtintensiteit, UV stralen en de helderheid daarvan, de lichtinval, de breking van het licht en het gegeven dat Noord Holland 10 procent meer lichtsterkte heeft dan de rest van Nederland.
 
Meer informatie:
Westfries Genootschap en het kleurenproject Westfries Groen (pdf)
Verantwoord Kleurgebruik in Noord Holland (pdf)
“Oude Groene” Route 6 van het kleurspoor (link)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *