Villa Pera te Baarn

Villa Pera (c) Foto RCE BeeldbankDe neoclassicistische villa uit de negentiende eeuw (1886), die decennia lang onderkomen had verschaft aan Amsterdamse kooplieden en adellijke families, werd in 2005 samen met het naastgelegen tuinhuis / biljartzaal aangekocht door de projectontwikkelaar Mathile Brandts. Ondanks – of dankzij? – de deplorabele staat waarin de villa zich verkeerde, bleken er zich in het interieur nog oorspronkelijke en stucplafonds te bevinden.
 
Baarn_villa_Pera_WikiperdiaDe restauratie in fases
Villa Pera wordt in twee fases gerestaureerd. De eerste fase is onlangs gereed gekomen en bestond voornamelijk uit werkzaamheden aan de gevels en de kap. Veel schade was ontstaan doordat regen en wind jarenlang vrij spel hadden. In deze eerste fase heeft kleurenspecialist Mariël Polman van RACM zich bezig gehouden met de afwerking en kleurenschema van het gevelpleisterwerk en het geveltimmerwerk. Tijdens de tweede fase ligt de nadruk op de muurschilderingen, de sjabloonschilderingen en de plafonds in het interieur. Brandts benadrukt de goede samenwerking met Polman bij de totstandkoming van het kleurenpalet in het exterieur. Op basis van is een ongebruikelijk kleurenschema aangebracht. Het pleisterwerk aan de gevel is afgewerkt in een mos-bronsgroene kleur en het geveltimmerwerk in een bruine kleur.
 
Muurschilderingen in villa Pera (c) foto RCE BeeldbankDe presentatie van Brandts geeft een goed beeld van de zorgvuldigheid en de monumentale waarden die in acht wordt genomen bij de restauratie van de villa en deze worden gewaardeerd door de aanwezigen. Het is evident dat een dergelijke omzichtige en gedetailleerde aanpak financiële consequenties heeft.
 
Tenslotte schetst Brandts een beeld van het traject dat villa Pera heeft doorlopen voordat het de status van Rijksmonument bereikte.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *