Vervuiling, verwering en verkleuring van natuursteen

De vervuiling en verwering van natuursteen, met als gevolg een kleurig geschakeerde buitenhuid –de - is het onderwerp van de lezing door Hendrik Tolboom (RCE) op het gecombineerde Bouw- en (juni 2007).
 

Patina, behouden, wegnemen of camoufleren
 

en verweren op verschillende manieren, afhankelijk van de structuur. In het verleden waren zand- en vaak beschilderd, om zodoende het aanzien ervan te optimaliseren. Tolboom laat voorbeelden zien waar met laser is gereinigd of gezandstraald. Ook voorbeelden waar silicaatverf is aangebracht om de natuurlijke uitstraling en patina na te bootsen of om kleurverschillen door schade aan de te nivelleren passeren de revue.

Foto (2006) foto (c) Ahmed Elnagar (Own work) GFDL or CC-BY-SA-3 0 via Wikimedia Commons
na esthetische aanpassing
Monument 1813 (2003) foto (c) RCE Beeldbank
voor esthetische aanpassing

Hij refereert aan het monument Plein 1813 waar met een airbrush en silicaatverf is geprobeerd om de kleurverschillen terug te dringen, die door de toepassing van reparatiemortel in het verleden waren ontstaan. Tolboom concludeert dat het hier geen conservering van de zandsteen betreft, maar enkel sprake is van esthetische aanpassingen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *