Waarnemingen van blokmotieven op pleisterwerk

Diverse sprekers delen hun waarnemingen op het gecombineerde Bouw- en Kleurhistorisch Platform (juni 2006).
 
Marjolein Deceuninck vermeldt de vondst van een patroon met voegschilderingen (zwart met witte voegen) bij de vensters van Doornikse kalksteen bij de St.-Nicolaaskapel in Gent, op de plaats waar in 1640 huisjes tegen het complex waren gebouwd. De schilderingen zijn in de tweede helft van de 16de eeuw te dateren.
 
Birgit Dukers vertelt van de waarnemingen bij de kapel van het Karthuizerklooster in Roermond. De kapel is na de stadsbrand van 1665 grotendeels herbouwd en er is een kloostergang tegen aangebouwd. Van de 14de-eeuwse kapel resteert alleen de onderbouw met een strook pleisterwerk met blokafwerking.
 
Een 16de-17de-eeuwse blokafwerking met voegen in de achtergevel van het huis Kamperstraat 11 te Zwolle wordt getoond door Dirk de Vries. Onder jongere pleisterlagen kwam een witte kalklaag met zwarte lijnen tevoorschijn.
 
Dit verslag is gemaakt door E. Stades voor de Nieuwsbrief van de SBN (2007). (link)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *