Kleurgebruik bij de St. Janskathedraal in Den Bosch

In het laatste kwart van de 14de eeuw werd druk gebouwd aan de St. Jan. Omstreeks 1400 kwamen de straalkapellen gereed.
 
Veel steen is vervangen
 
De muren hiervan bestaan uit een bakstenen kern, bekleed met tuf- en ledesteen. Veel vlakwerk en vele ornamenten zijn in de loop van de tijd vervangen, met name bij de restauratie van 1922-’33. Toch zijn nog talrijke resten van de oorspronkelijke afwerklagen te traceren in de originele delen, met name in de holten van de omlijstingen, onder randen, in hoeken etc.
 
Op de oude stenen zit nog oorspronkelijk pleisterwerk
 
Zo bevinden zich oude pleisterlagen in de driepassen van de balustrade. Meerdere kleuren, rood-wit, gelig, groen, blauw op grijze kleur en een witsellaag komen voor in nissen en op beelden. Op een console met frijnslag bevindt zich een dunne witte afwerklaag; in de holte van een schuine lijst een groene kleur; bij de vensterneggen resteren op het overgebleven pleisterwerk rode verfsporen. Op de schoongemaakte reliëfs die zich nu in het museum bevinden zijn ook kalk- en kleurlagen te ontdekken. De nissen waarin beelden waren geplaatst waren als achtergrond gewit.
 
Veel kleurig middeleeuwse gebouw
 
Er bestaat geen twijfel dat het gebouw oorspronkelijk een zeer kleurig aanzien bezat. De vroegste verflagen worden vóór 1400 gedateerd, de laatste in grijsgroen van vóór 1620. Op de tufsteen waren kleuren aangebracht die als natuursteenimitatie moesten gelden.
 
Dit is het verslag door E. Stades voor de Nieuwsbrief van de SBN van de presentatie die Ronald Glaudemans gaf op het gecombineerde Bouw- en (juni 2006). Bij het onderzoek van Glaudemans was ook het SRAL betrokken.
 
Website over het interieur van de Sint Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *