De paardenstal (1904) van de Spijkervetpanden in Steenwijk

Elsbeth Geldhof vertelt op het (juni 2006) over de paardenstal in Steenwijk. De stal maakt onderdeel uit van een complex van panden, namelijk het herenhuis van L. Spijkervet uit 1900-’01 in neorenaissance en art nouveau stijl (aan de Markt van Steenwijk) en een pakhuis annex koetshuis en stal. De bijgebouwen zijn in 1904 ontworpen door H. Aberson & Zn. Het kleurenschema van rode baksteen en groene blokken in strekken etc. wordt ook in het stalgebouw voortgezet. De rijke uitwerking met gesmede details, zinken onderdelen (paardenhoofden) en polychroom geschilderde details is opvallend voor een dergelijk bijgebouw. De inrichting is nog compleet en afkomstig van de firma Musgrave Original, opgericht in 1843, die patent had op luxe stalinrichtingen. In 1915 vond een uitbreiding met een wagenremise plaats en een opvulling van de ertussen liggende ruimte.
Elsbeth Geldhof heeft namens het Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis verricht. Andere medewerkers keken naar de bouwhistorische context. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat de verschillende disciplines elkaar aanvulden en een extra waardevolle en verdiepende dimensie gaven. Het onderzoek vond plaats omdat de panden in de verkoop zijn. Hoewel het complex een monumentenstatus bezit is het voortbestaan van de paardenstal bedreigd.
 

Dit verslag is gemaaakt door Elisabeth Stades voor de Nieuwsbrief van de Stichting Bouwhistorie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *