De buitenhoek van het Duitse Huis in Utrecht (circa 1350)

Na de brand in 1345 is het Duitse Huis herbouwd met sloopmateriaal, d.w.z. met ondermeer 13de-eeuwse bakstenen. Op de noordoosthoek werd rond 1400 de woning van de hoofdcommandant van de Duitse orde aangebouwd. Bij de restauratie van enkele jaren geleden kwam op deze hoek oud pleisterwerk in het zicht. Dit pleisterwerk had dezelfde samenstelling als de metselspecie van de voegen tussen de bakstenen. In het natte pleisterwerk waren op de hoek kraslijnen getrokken om een illusie van hoekblokken op te wekken. Naast de scherp omlijnde witte ‘hoekblokken’ bevond zich dun aangebracht pleisterwerk met rode verfsporen. De drie vensters bevonden zich in spitsboogvormige vensternissen. Zwarte lijnen in de nissen zijn te interpreteren als schilderingen van traceringen. De gevel was oranjeroodbruin geschilderd en voorzien van witte voegen. De geveltop is in 1699 aangepast.
 
Dit verslag van de presentatie door Bart Klück op het gecombineerde Bouw- en Kleurhistorisch Platform (juni 2006) is geschreven door E.Staring in de Nieuwsbrief van de Stichting bouwhistorie Nederland p.8-11.
Meer lezen:
Klück, B., De reconstructie van een veertiende-eeuwse gevel van het Duitse Huis te Utrecht, in: Bulletin KNOB 104 (2005).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *