Symboliek van de Heilige Nicolaaskerk, ‘het Triomphalisme’

Deze Brabantse neogotische kruisbaseliek uit 1902 in Helvoirt is ontworpen door architect J.H.H. van Groenendael. De inhoudelijke uitwerking van de symboliek van de is gemaakt door kapelaan Alphons van Dijk.
 
Gert van Zetten licht op het tweede kleurhistorisch platform (nov 2005) toe dat een belangrijk bron bij de van de polychromie een tekst is die kapelaan Alphons van Dijk heeft geschreven. In deze tekst gaat de kapelaan onder meer in op de algemene eisen aan een kerkschildering, de toepassing en oriëntatie van een kerkschildering en de iconografie en symboliek van de schilderingen in de H. Nicolaaskerk.  
In detail worden architectonische onderdelen als gewelfvlakken, scheidingsbogen en neggenkanten omschreven. Negentig plantensoorten, vijftig diersoorten en vele heiligen, engelen, sibillen en profeten zijn in de schilderingen verwerkt volgens een fijn ontwikkeld iconografisch programma. De uitvoerende schilder van de polychromie, Emmmanuel Pereij, heeft met behulp van kapelaan Alphons van Dijk van de kerk een warm en omarmend godshuis gemaakt. Aan de Restauratiegroep St. Lucas was de eer deze polychromie in ere te herstellen.
 
Meer informatie over Emmanuel Perey:
Emmanuel Perey (c) PZ Schilders / Gert van Zetten (pdf)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *