Muurschildering met muur en al verplaatst

Teun Bleijenberg van Chain Restauratieadvies uit Amsterdam toonde op het eerste Kleurhistorisch Platform (april 2005) een sterk staaltje van management, vasthoudendheid en doorzettingsvermogen. Naar aanleiding van een vraag van het ICN kwam Bleijenberg voor de opgave om een muurschildering van Dolf Henkes van de ondergang te redden. Deze schildering van 5 x 6 meter was in 1952 aangebracht op een van de muren van Cafetaria Caltex in Pernis. Omdat dit pand, gelegen op het terrein van de raffinaderij, gesloopt zou worden werd alles in het werk gesteld om het te verplaatsen. Geen eenvoudige klus omdat het 20.000 kg wegende geheel eerst uitgezaagd moest worden. Ook moest er nog een onderkomen worden gezocht en daarnaast moest op een of andere manier het transport geregeld worden. Met slim lobbywerk in een Skybox bij Feyenoord wist Bleijenberg het voor elkaar te krijgen dat de Hogeschool Rotterdam het kunstwerk een plaats wou geven. Dat hiervoor acht funderingspalen geslagen moesten worden plus een groot gat in het dak, was voor de directie van de Hogeschool geen punt. Met de nodige bluf en ‘guts’ kwam ook het vervoer voor elkaar. Vervoer over weg was vanwege de omvang niet mogelijk dus moest het over water. Geen probleem, een van de contactpersonen regelde wel een ‘bootje’. Dit bleek één van Nederlands grootste platforms te zijn compleet met twee sleepboten. Samen met de grootste mobiele kraan in Nederland werd het geheel uiteindelijk door het dak van de Hogeschool gelaten Een groot compliment voor Bleijenberg die zonder budget maar met ‘guts’ uiteindelijk de schildering behield en een geslaagd project van de grond tilde waarvan de totale gesponsorde kosten ruim 200.000 euro bedroegen.
 
Dit webartikel is onderdeel van het verslag door Albert Reinstra. Dit verslag is opgenomen in de Nieuwsbrief van de Stichting Bouwhistorie Nederland juni 2005.
 
Gerelateerde artikelen Wandschildering Dolf Henkse in gevaar, De Volkskrant 2002 (link) en Vogelvrij aan de wand, De Volkskrant 2006 (link)
 
Meer informatie over het transport van de muurschildering (link)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *