Voorzichtigheid geboden bij kleuronderzoek

Bohan over De Schaffelaar tijdens het eerste Kleurhistorisch Platform (2005)Judith Bohan deed op het eerste Kleurhistorisch Platform (april 2005) verslag van haar SRAL stage uitgevoerd in ‘De Schaffelaar’ in Barneveld.
 
Judith zoomde in op enkele decoratieve afwerkingen van het neogotische landhuis dat door architect A. van Veghel voor J.H. baron van Zuylen van Nievelt en zijn vrouw werd ontworpen. De eerste steen van het bijzondere object werd gelegd op 1 april 1852. Uit deze Exterieur Schaffelaar foto c) RCE Beeldbank 2010periode zijn de meeste originele ontwerpen nog aanwezig.
 
Van de toegepaste afwerkingen toonde Bohan o.a houten onderdelen geverfd in een natuursteenkleur en voorzien van zand om het hout daadwerkelijk het uiterlijk van zandsteen te geven. Verder liet ze zien dat een aantal verflagen uit één fase kan dateren, maar ook dat microscopisch onderzoek soms meer lagen aantoont dan er op het oog zichtbaar zijn. Gehoute trap Schaffelaar foto RCE BeeldbankVoorzichtigheid geboden dus bij kleuronderzoek.
 
Dit webartikel is onderdeel van het verslag door Albert Reinstra. Dit verslag is opgenomen in de Nieuwsbrief van de Stichting Bouwhistorie Nederland juni 2005.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *