Integraal kleuronderzoek in Luxor

Schoonmaakproeven van de beschildering in Luxor (2005), foto (c) RCE Beeldbank (2006) bij kleuronderzoek kan heel interessant zijn. Dat toonde Bert Jonker met de vondsten in het Luxor theater in Arnhem tijdens het eerste Kleurhistorisch platform (april 2005).
 
Zijn bureau was door de gemeente benaderd om uitvoerig vervolgonderzoek te doen naar de afwerklagen in dit gebouw en met een eventueel restauratievoorstel te komen. Vooronderzoeken door Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) en het Monumenten Bureau (MAB) hadden al aangetoond dat delen van de oorspronkelijke beschilderingen van Jaap Gidding uit de bouwtijd (1915) en een tweede bouwfase (jaren 1920-1930) nog aanwezig waren.
 
Problemen bij vrijleggen en reconstructies
 
Tijdens de presentatie schetste Jonker een goed beeld van de problemen die hij tegenkwam. Zo betekent het vrijleggen van de oorspronkelijke laag het verlies van de tweede eveneens waardevolle laag of is er het probleem van regelmatigheid en herhaling met sjabloontechnieken tegenover de onregelmatige patronen die nergens gelijk zijn, waardoor eventuele aanvullingen of reconstructies niet te doen zijn.
 
Dit webartikel is onderdeel van het verslag door Albert Reinstra. Dit verslag is opgenomen in de Nieuwsbrief van de Stichting Bouwhistorie Nederland juni 2005.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *