Behoud van verfschilfers in de theekoepel van Marot

Theekoepel Kasteel Rosendael (c) Edwin VerweijRuth Jongsma gaf op het eerste Kleurhistorisch Platform (april 2005) uitvoerig tekst en uitleg over de interieurrestauratie van de theekoepel bij kasteel Rosendael (in de bossen ten noorden van Velp).
 

In Interieur theekoepel Rosendeal (tijdens restauratie), foto (c) RCE Beeldbank (2002)199Interieur theekoepel Rosendael (tijdens restauratie), foto (c) RCE Beeldbank 20025 had ze tijdens haar opleiding aan de SRAL een excursie onder leiding van Temminck Groll en maakte kennis met dit interessante, door Marot ontworpen, bouwwerk. De koepel verkeerde al jaren in een erbarmelijke toestand en in 1997 leek het Jongsma dan ook het aangewezen object om op af te studeren. Van het houten gebouw was de buitenkant volledig verfloos, maar de afwerking aan de binnenzijde daarentegen bleek nog grotendeels intact en slechts een aantal keer in dezelfde kleurtinten overgeschilderd.
 

Interieur theekoepel Rosendael (na restauratie), foto (c) RCE Beeldbank 2005Nadat onder toezicht van architect Krijn v/d Ende eerst het constructief herstel was uitgevoerd kon het door de inmiddels zelfstandig gevestigde Jongsma, in samenwerking met collega’s, zeer minutieus worden aangepakt. Behoud van materie was het uitgangspunt. Verfschilfers werden gelijmd en met warme spatels vastgedrukt, wormgaatjes gedicht en de beschildering zo weinig mogelijk geretoucheerd. Hierdoor bleef de oude uitstraling behouden maar ontstonden wel vele ‘eilandjes’, waardoor het architectonisch kleurenconcept naar de achtergrond werd verdrongen ten gunste van de materie. Om het visueel toch aantrekkelijk te houden koos men uiteindelijk op verzoek van de eigenaar toch voor een aanpak waarbij de eilandjes door middel van kleur meer tot één geheel werden gesmeed.
 

Dit webartikel is onderdeel van het verslag door Albert Reinstra. Dit verslag is opgenomen in de Nieuwsbrief van de Stichting Bouwhistorie Nederland juni 2005.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *