Het eerste Kleurhistorisch Platform (21 april 2005)

‘Gedegen kleurenonderzoek aan oudbouw is interessant, ook voor de commercie’ aldus Nusselder die dit illustreerde met de ‘Dordtse kleurenwaaier’ van Sikkens. Evert-Jan Nusselder, hoofd van de afdeling instandhouding van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, opende op donderdagmiddag 21 april 2004 het eerste ‘’, dat bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg in Zeist werd gehouden.
 
strong>Kenniscomplot
 
Onder leiding van Mariël Polman (kleurdeskundige bij de afdeling instandhouding van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg) kwamen vele deskundigen (restauratoren, schilders, onderzoekers, interieurspecialisten, bouwhistorici) op het gebied van kleur bijeen om elkaar te leren kennen en elkaars kwaliteiten, achtergronden en specialiteiten te ontdekken. Het eerste Kleurhistorisch Platform in de Landbouwschuur te Zeist (2005)Het platform in de trant van het bouwhistorisch platform werd geopend door Evert Jan Nusselder. Hij noemde dit initiatief een ‘kenniscomplot’, de manier om met de branche en met elkaar in contact te komen en te discussiëren over onderzoek, materialen en technieken. En dat is nodig omdat het kleurgebruik zowel in de als in de nieuwbouw een steeds grotere rol speelt.
 
De sprekers die bereid waren gevonden om een presentatie te geven op deze middag waren Teun Bleijenberg, Judith Bohan, Ruth Jongsma en Bert Jonker.
 
Het verslag van de middag door Albert Reinstra is opgenomen in de Nieuwsbrief van de Stichting Bouwhistorie Nederland juni 2005. Hierin is overigens ook verslag gedaan door Elisabeth Stades van een Bouwhistorisch platform met het thema kleur en schilderingen (feb 2015). Tijdens dat platform verhaalde Huub Kurvers over zijn 35 jarige carrière bij de Rijksdienst, Harriën van Dijk deelde zijn observaties over kleurige gepleisterde gevels in Den Bosch en een Zwolse bijdrage werd verzorgd door Johan Theunis en Peter de Boer over een 17de eeuws beschilderd plafond.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *